200.000 Euro pentru microîntreprinderi, relansare apel POR 2.1.

19.04.2019

· Eligibilitatea solicitantului

Pe baza ghidului final POR 2.1A sunt eligibile societățile comerciale si cooperative constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile sau societăți cooperative, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor şi care respecta următoarele cerințe:

  • Vechime: un an fiscal integral incheiat ( 2018 integral)
  • Mărimea / încadrarea întreprinderii: sunt microîntreprinderi, adică au avut mai puțin de 10 angajați si au realizat max. 2 milioane de Euro cifra de afaceri sau active totale in ultimii doi ani fiscali (2015, 2016)
  • Obligatoriu sa fi înregistrat profit din exploatare in 2018 (de verificat in situațiile financiare anuale)
  • Activități suspendate: Nu sunt eligibile firmele care au avut activitatea suspendata temporar oricând în perioada 2016-2017.
  • Angajați: are înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1 in anul 2018 SAU are cel puțin 1 salariat cu norma întreaga, pe perioada nedeterminata, la data depunerii cererii de finanțare (daca nu aveți momentan angajați puteți angaja pana la data depunerii)
  • Angajament de menținere al angajaților: beneficiarii au obligația de a menține numărul mediu de angajați din anul 2018 pe perioada de implementare si perioada de durabilitate (3 ani de la sfârșitul investiției)

PFA, II, întreprinderile familiale si ONG-urile cu activități economice nu sunt eligibile.

· Valoare proiectului

Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie de minimum 25.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro valabil la data lansării apelului de proiecte.

Cuantumul finanțării nerambursabile solicitate nu poate depăși plafonul de minimis 200.000 euro.

În plus, cuantumul finanțării nerambursabile solicitate trebuie să reprezinte maximum 90% din valoarea eligibilă a proiectului. => contribuție obligatorie a solicitantului de 10% din valoarea eligibila a proiectului.

· Localizarea investiției

Se permite o singura locație de implementare a proiectului, care trebuie sa fie in mediul urban (toate orașele / municipiile + satele aparținătoare de acestea). Satele aparținătoare de comune NU sunt eligibile ca si locații de implementare, indiferent de proximitatea lor de anumite orașe.

Regiunea de dezvoltare Nord-Est județe: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Regiunea de dezvoltare Sud-Est are județe: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea..

Regiunea de dezvoltare Vest județe: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Regiunea Centruare județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

În cadrul acestui apel nu se vor putea depune proiecte pentru investițiile localizate în regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Nord Vest, București Ilfov sau pe teritoriul acoperit de instrumentul Investiţii Teritoriale Integrate (ITI) Delta Dunării (arealul format din 38 de unități administrativ-teritoriale din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, Județul Tulcea și nordul Județului Constanța, în zonele identificate ca prioritare în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării).

· Domenii de activitate eligibile

Lista codurilor CAEN eligibile anexată la ghid. In principiu se finanțează sectorul productiv şi cel al serviciilor. O singura activitate se accepta la finanțare! Nu se accepta activități auxiliare.

Codul CAEN pe care se depune proiectul trebuie sa fie autorizat la locația de implementare a proiectului. Excepție: in cazul unei cereri de finanțare care presupune o construcție noua (înființare de punct de lucru) activitatea se poate autoriza pana la finalizarea implementării proiectului. In schimb înregistrarea activității este obligatorie la depunerea cererii de finanțare.

· Activități si cheltuieli eligibile la finanțare:

  • Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
  • Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

Pentru microîntreprinderi, vor fi sprijinite investițiile în active corporale, cum ar fi a realizarea construcțiilor noi necesare desfășurării activităților specifice, dotarea cu echipamente, etc., precum și cele în active necorporale de tipul brevete, licențe, etc. și alte drepturi şi active similare.

Calendarul estimativ al apelului de proiecte: Publicarea ghidului specific: 6 mai 2019 si perioada de depunere a proiectelor, doar prin intermediul MySMIS: 8 iulie - 8 noiembrie 2019.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți